ΑΡΘΡΑ

Facebook και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα καλά;

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τείνουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να γνωρίσουμε άτομα και να αναπτύξουμε σχέσεις με αυτά. Τι συμβαίνει όμως όταν καταχρόμαστε τη δυνατότητα αυτή;
Ο σημαντικότερος κίνδυνος που παραμονεύει είναι η δημιουργία μιας ψεύτικης αντίληψης για τη ζωή. Καταρχάς, είναι πιθανή η γνωριμία με άγνωστους ανθρώπους που ίσως να μη θέλουν το καλό μας ή να έχουν απώτερους σκοπούς όταν μας μιλούν. Πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ που παρουσιάζουν ως πραγματικό. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό των βιασμών ανήλικων παιδιών οφείλονται σε γνωριμίες μέσω του facebook. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προβάλλουν πρότυπα που κλονίζουν την αυτοπεποίθηση των χρηστών όπως μια ψεύτικη, ωραιοποιημένη ζωή κάποιου χρήστη, με αποτέλεσμα οι νέοι να μη νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να προσπαθούμε να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Επίσης, πολλοί έφηβοι έχουμε μία τάση να απομονωνόμαστε από την πραγματικότητα και καμιά φορά τα μέσα δικτύωσης ευνοούν την απομόνωση αυτή, βοηθώντας μας να «δραπετεύσουμε» από ό,τι μας δυσαρεστεί. Αναλογιστείτε για παράδειγμα, πόσες φόρες αποξενωθήκαμε από την παρέα μας για να κάτσουμε σπίτι μιλώντας με τον διαδικτυακό μας «φίλο»;
Ένα εξίσου δυσάρεστο επακόλουθο είναι ότι η «βολικότητα» που μας προσφέρει η οθόνη δημιουργεί εσωστρεφείς χαρακτήρες που ντρέπονται ή δεν έχουν το θάρρος να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο. Η επαφή δεν είναι πια η ίδια. Οι νέοι τείνουν να έχουν ανασφάλειες και τα μέσα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα να δείξουν όποια εικόνα του εαυτού τους θέλουν. Τα άτομα γίνονται πιο κλειστά, δεν έχουν το θάρρος να «τσαλακωθούν» και δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μία «ψεύτικη ζωή». Τέλος, οι σχέσεις που αναπτύσσουν δεν είναι ούτε δυνατές, ούτε αληθινές, δεν υπάρχει πραγματική επαφή, δεν φαίνονται ο αυθορμητισμός, τα ελαττώματα και τα συναισθήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να μειωθεί αυτή η κατάχρηση και να βελτιωθούν τα άτομα. Όλοι μας θα πρέπει να πάψουμε να στηρίζουμε την καθημερινότητά μας σε «συνομιλίες» και «φωτογραφίες», «κοινοποιήσεις» και «σχόλια». Είναι απαραίτητο να μάθουμε να έχουμε θάρρος, να είμαστε αυθόρμητοι. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την επιδίωξη της «αληθινής» γνωριμίας, «πρόσωπο με πρόσωπο». Επίσης η παιδεία βοηθά στην πρόληψη αυτής της κατάχρησης, καθώς μία σωστά διαμορφωμένη προσωπικότητα δεν θα σπεύσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επιβεβαίωση της αξίας της ή αναζήτηση ουσιαστικής φιλίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά δεν επιτρέπουν να φανεί ο πραγματικός χαρακτήρας κάποιου.
Συνοψίζοντας, οι κίνδυνοι είναι αρκετοί όταν χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα μας και γι’ αυτό ο καθένας θα πρέπει να μεριμνεί ώστε να μην τα καταχράται. Δεν είναι σωστό να βολευόμαστε στην ασφάλεια που μας παρέχει η οθόνη και να κρυβόμαστε πίσω από τις φωτογραφίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται σε αληθινούς ανθρώπους με καλή και κακή πλευρά, με αληθινά συναισθήματα.
Κλέα Αβραάμ, Β' Λυκείου

Η ανεργία σήμερα

Τα τελευταία χρόνια η ανεργία στη χώρα μας φαίνεται να έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι αδυνατούν να προσφέρουν την εργασία τους έναντι αμοιβής εξαιτίας της έλλειψης θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στις υποχρεώσεις τους όσο και στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Όμως, η ανεργία σε τέτοιο βαθμό δεν προϋπήρχε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που την έφεραν στο προσκήνιο και που εξακολουθούν να τη διευρύνουν, όπως υπάρχουν και συνέπειες της ανεργίας που αφορούν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και την κοινωνία σε όλο της το σύνολο. Συνεπώς, πρέπει να βρεθούν και να προταθούν λύσεις για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου που πλήττει τον τελευταίο καιρό έντονα τους Έλληνες πολίτες.
Τα αίτια της ανεργίας είναι πληθώρα. Παρ' όλα αυτά ο κυριότερος παράγοντας που ευθύνεται για την δημιουργία της ανεργίας και κατ' επέκταση για τη ραγδαία αύξηση της είναι η οικονομική κρίση. Λόγω της οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν, το κράτος αναγκάστηκε να ξεκινήσει μαζικές απολύσεις από το δημόσιο τομέα με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Εκτός όμως από το κράτος, και οι ιδιώτες ακολούθησαν την ίδια πολιτική για να μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Επίσης, η επικράτηση των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων οδήγησε στο κλείσιμο των μικρότερων επιχειρήσεων. Έτσι, χιλιάδες πολίτες που είχαν εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή δουλειά, βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων στις βιομηχανίες, οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τις χειρωνακτικές εργασίες είναι πλέον ανώφελοι. Ένα ακόμα αίτιο είναι η ύπαρξη φθηνότερου εργατικού δυναμικού που προέρχεται κυρίως από τους μετανάστες αλλά και τους λαθρομετανάστες. Όλοι οι παραπάνω λόγοι χρήζουν αντιμετώπισης και η ανυπαρξία ενός πολιτικού σχεδίου κάνει αυτό το έργο ιδιαίτερα δύσκολο.
Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις της ανεργίας στο άτομο είναι αρκετές και ειδικά αν δεν υπάρχει στήριξη από συγγενείς ή φίλους. Αρχικά ο άνεργος αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες, όπως η τροφή και η ενδυμασία. Συνακόλουθα, χάνει την έμφυτη τάση για ψυχαγωγία και ζει με άγχος και φόβο για το μέλλον του. Επιπλέον, δημιουργείται μία αναταραχή σε όλη την κοινωνία. Ο άνεργος χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και καταλήγει σε απογοήτευση. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που λόγω της εξαθλίωσης οδηγείται ακόμα και στην εγκληματικότητα, στα ναρκωτικά ή ακόμα και στην αυτοκτονία.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι αναγκαία για την κοινωνία μας και πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης από την πολιτεία. Στη συνέχεια ακολουθεί ο προγραμματισμός ενός πολιτικού σχεδίου που θα μειώσει την ανεργία στο ελάχιστο. Δεν αρκεί όμως μόνο η προσπάθεια του κράτους. Χρειάζεται και οι πολίτες, κυρίως της νεότερης γενιάς, να επιλέξουν το σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό και να παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέλος πρέπει να υπάρξουν κίνητρα που να παρακινούν τους ανθρώπους να ασχοληθούν και με επαγγέλματα όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιομηχανία. Να γίνει δηλαδή σωστή κατανομή των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους, ώστε να αναπτύσσεται ταυτόχρονα και η οικονομία.
Εν κατακλείδι, η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και είναι αναγκαίο να δοθεί ένα τέλος σε αυτό. Μόνο όταν λυθεί αυτό το πρόβλημα θα ξαναγίνουμε μία χώρα με εύθυμους, χωρίς άγχος πολίτες. Για να γίνει όμως αυτό πράξη πρέπει να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο και το κράτος.
Μαθητής Β' Λυκείου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες Γιαχνί
Υλικά: 1 κρεμμύδι, Πατάτες, 1 φύλλο δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι, Ντομάτα
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις πατάτες να τηγανιστούν λίγο. Βάζουμε την ντομάτα και σκεπάζουμε με νερό να σιγοβράσουν.







Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά: Ρεβίθια (μισό κιλό), 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, Ρίγανη, Δυόσμο, Πιπέρι, Αν υπάρχει λίγο άνηθο ή μαϊντανό, Ρακί (λίγο)
Λιώνουμε τα ρεβίθια με ένα πιρούνι σε ένα λεκανάκι (να μην είναι πάρα πολύ λιωμένα), το κρεμμύδι και όλα τα υλικά θα μπουν μέσα και θα βάλουμε αλεύρι και θα τα φτιάξουμε να γίνουν σφιχτά (όχι αραιά). Μετά βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό, βρέχουμε το κουταλάκι και παίρνουμε μια κουταλιά και φτιάχνουμε έναν κεφτέ. Ρίχνουμε στο τηγάνι ενώ καίει το λαδί. Βγάζουμε τους κεφτέδες σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.



Μπακαλιάρος Πλακί με Σέσκουλα
Υλικά: 1 φύλλο μπακαλιάρο, 1 φλιτζάνι λαδί, 1 κιλό σέσκουλα, 1 κρεμμύδι χλωρό, 1 κρεμμύδι ξερό, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 1 μάτσο μαϊντανός
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια και τον βάζουμε σε νερό αποβραδίς. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό για να ξαρμυρίσει. Το πρωί τον ξύνουμε να φύγουν τα λέπια, τον ξαναπλένουμε και τον στραγγίζουμε με σουρωτήρι. Πλένουμε τα σέσκουλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ένα φλιτζάνι λαδί σε χαμηλή φωτιά. Τα γυρίζουμε λίγο να μαραθούν και μετά βάζουμε τον μπακαλιάρο πάνω τους, σε στρώσεις. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτουμε αυγολέμονο ή σκέτο λεμόνι στο τέλος του ψησίματος.

Αχινοί
Υλικά: Αχινοί, Λεμόνι, Λάδι
Αφού τους βγάλουμε από την θάλασσα προσέχοντας να μην είναι μαύρου χρώματος, τους ανοίγουμε προσεκτικά και τους καθαρίζουμε πολύ καλά για να φύγουν κάποιες μαυρίλες και να μείνουν μόνο τα αυγά, κόκκινου χρώματος. Στην συνέχεια προσθέτουμε λάδι και λεμόνι και μπορούμε να φάμε τα αυγά με κουταλάκι μέσα από το κέλυφος του αχινού.




Κοκορόζουμο
Υλικά: 1 κόκορα φρέσκο, Αλάτι ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας, Νερό όσο πάρει, Αρκετά λεμόνια
Βάζουμε τον φρέσκο κόκορα στην κατσαρόλα μαζί με τον αλάτι και τον αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες περίπου. Σερβίρουμε το ζουμί σε ποτήρια και βάζουμε αρκετό λεμόνι.





Κακαβιά
Υλικά: 2 κιλά ψάρια για βραστό, 3 κρεμμύδια, 1/2 κιλό πατάτες, 1 καρότο, Αλάτι, Πιπέρι, 1 φύλλο σέλινο, 1 ώριμη ντομάτα, 1 ποτήρι λάδι
Βάζουμε όλα τα υλικά στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και από πάνω τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο. Μετά βάζουμε τέσσερα ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Τα βράζουμε για μίση ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Η κακάβια σερβίρεται σαν σούπα με τα ψάρια μέσα.




Πάντρεμα Φάβα
Υλικά: 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, Λεμόνι, Πιπέρι
Η φάβα είναι βρασμένη κανονικά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και μόλις ροδίσει βάζουμε στο τηγάνι τη φάβα για να πάρει μια βράση, μέχρι να γίνει πολτός. Προσθέτουμε λεμόνι ή προαιρετικά πιπέρι στο σερβίρισμα.





Αμπελοφάσουλα
Υλικά: 1 κιλό αμπελοφάσουλα, Νερό, Αλάτι, Λάδι, Ξύδι
Βάζουμε τα αμπελοφάσουλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, μαζί με αλάτι και ξύδι. Ψήνουμε 20 λεπτά στους 30 βαθμούς. Σερβίρεται με κόκκινη σάλτσα.








Καραβόλοι Φρικασέ
Υλικά: 1 κιλό καραβόλοι (μεγάλα σαλιγκάρια), 1 ποτήρι του νερού λάδι, 4 χλωρά κρεμμύδια, 1 κιλό κολοκύθια, 1 ματσάκι άνηθο, 1 αυγό, Αλάτι, Πιπέρι
Βράζουμε τα σαλιγκάρια σε ανάλογο νερό για μίση ώρα. Κόβουμε τα κολοκύθια σε λεπτές ροδέλες. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο ψιλοκομμένο στο λάδι. Όταν ξανθύνουν ρίχνουμε τα κολοκύθια και τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να τσιγαριστούν. Κατόπιν ρίχνουμε το μισό ποτήρι νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Όταν βράσουν τα αυγοκόβουμε.



Μαρμελάδα Βερύκοκο
Υλικά: 1 κιλό βερίκοκα , 1 κιλό ζάχαρη, ποτήρια νερό
Πιέζουμε τα βερίκοκα και τους βγάζουμε τα κουκούτσια, λιώνοντας τα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Αφού κρυώσει, την βάζουμε σε ένα δοχείο ρίχνοντας 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.



Ρεγγοσαλάτα
Υλικά: Σπυρωτά αυγά από 2 ρέγγες, 3 φέτες ψωμί βρεγμένο, 1/2 ποτήρι χυμό λεμονιού, 1 ποτήρι κρασιού λάδι
Ανοίγουμε τη ρέγγα και βγάζουμε το αυγοτάραχο. Στην συνέχεια λιώνουμε τα αυγά και θρυμματίζουμε το ψωμί. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ρίχνοντας λίγο-λίγο και το λάδι, έως ότου γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.




Ρεβύθια στο Φούρνο
Υλικά: 1/2 κιλό ρεβύθια, Αλεύρι, 250γρ. περίπου λάδι, 1 κουτ. γλυκού σόδα, 2 κρεμμύδια ξερά, Πιπέρι, 3-4 φύλλα δάφνης, Λεμόνι
Το πρώι της ημέρας που θα βάλουμε τα ρεβύθια στο φούρνο, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό με σόδα. Το βράδυ τα πλένουμε και τα βάζουμε στο τσουκάλι που πρέπει να είναι ειδικό για ρεβύθια στο φούρνο, τον «σκούνταβλο». Γεμίζουμε το τσουκάλι με νερό, μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβύθια. Ψιλοκόβουμε τα δύο κρεμμύδια και μαζί με τη δάφνη, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι τα οποία τα ρίχνουμε μέσα στο τσουκάλι. Σκεπάζουμε το τσουκάλι με το καπάκι του και το κλείνουμε γύρω-γύρω με τη ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την έχουμε φτιάξει από χοντρό αλεύρι και νερό. Πρέπει να είναι σφιχτή και να την βάλουμε έτσι ώστε να μην εξατμίζεται το νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Τα βάζουμε στο φούρνο το βράδυ για να ψηθούν αργά όλη τη νύχτα. Το άλλο πρωί θα είναι έτοιμα και τα σερβίρουμε με λίγο λεμόνι.